31 mars, 2009

Nobelpristagare

Jag tänkte först vara med i Lyrans Tematrio, men eftersom temat var nobelpristagare och jag bara har läst fyra "nobelböcker", så får jag avstå den här gången och vara med i nästa tema. Fast om jag väntar några månader så kanske jag kan välja ut mina favoriter.

Lästa Nobelpristagare:
Rudyard Kipling - "Djungelboken" (dock förkortade ungdomsversion, men det gills väl?)
Pär Lagerkvist - "Dvärgen" (och aldrig igen)
John Steinbeck - "The Pearl" (irritation för att slutet var förstört)
Doris Lessing - "The Fifth Child"

På väg att läsa:
Ernest Hemingway - "The Old Man and the Sea"
Albert Camus - "Främlingen"
William Golding - "Lord of the Flies"
Gabriel García Márquez - "Hundra år av ensamhet"

4 kommentarer:

Shirin sa...

Jag vill inte förstöra en läsupplevelse för dig, men om du inte är absolut tvungen till det läs INTE Lord of the Flies. Min klass och jag läste den (visserligen på svenska) och jag lovar absolut hela klassen hatade den. Inklusive jag (och det brukar gå rätt långt innan jag hatar böcker. Fast i och för sig jag hatade John Steinbecks möss och Människor också, så vi kanske har olika smak)
Själv är jag numera ytterst kritisk till nobelpristagare. Lessing gillade jag inte heller.

Sarah sa...

Jag har haft problem med nobelpristagare länge, men det är lite svårt att undvika dem när ens svenskalärare riktigt älskar alla som fått priset. Jag kanske hoppar över Flugornas herre. (Jag hörde igår att den är riktigt psykologiskt hemsk, så det kanske inte är en bok för mig)

Visst är nobelpriset lite som en Oscar? Allt ska vara så... psykologiskt och meningsfullt.

USB sa...

Jag håller också på att läsa "Flugornas herre". Jag har knappt hunnit igenom halva och känner redan nu hur pojkarna börjar avsky varandra...

Ett tips på vägen: Läs inte heller "Lolita" eller "Tärningsspelaren".

Lyrans Noblesser sa...

Flugornas herre är otäck, men bra.
En av mina favoriter är Mannen utan öde av Imre Kertész. Den handlar om en ung pojke som hamnar i Auschwitz. Är såklart inte underhållande, men oerhört intressant och viktig. Nästa tema kommer att handla om sådant många har läst :-)