29 september, 2008

PS, I love you - filmen vs boken

Jag vet att man inte kan förvänta sig att en filmatiserad bok mest troligt är väldigt ändrad och jag vet att man inte kan hålla på att jämföra böckerna med filmerna - för det slutar oftast till filmernas nackdel. (Förutom i fallet Bridget Jones där filmen är fenomenal).

Men jag kan ändå inte hålla mig ifrån att klaga när det gäller "PS, I love you!". Jag såg filmen för första gången i helgen och blev helt chockad över alla ändringar de hade gjort, så jag försökte se filmen idag igen och bortse från allt de har ändrat, lagt till eller tagit bort... men det går inte. Jag skulle säkert ha älskat filmen om jag inte hade läst boken först. Här kan ni se vad jag tyckte om boken.

Varför har de ändrat allting? Det finns två saker jag inte kan förlåta.
Den första är att de har förflyttat handlingen från Irland till New York, och ändrat Hollys och alla utom Gerrys nationalitet till amerikaner. Gerry får fortfarande vara irländare, tack gode gud. Jag älskar ju Irland, så varför kan de inte bara låta den utspela sig där?
Det andra jag inte kan förlåta är hur de har massakerat Hollys familj. I filmen så är mamman en aning bitter hårt jobbande kvinna som öppnade en bar för att kunna betala räkningarna efter att Hollys far lämnat dem. I boken så är mamman hur gullig som helst och hon och pappan är lyckligt gifta. Dessutom, var är Hollys bröder? Ciara fick de ju med och hon var bubblig, men inte nog. (Var är det rosa håret?). Hur kunde de helt ta bort Declan, Richard och Jack? Det jag älskade mest med boken var ju Hollys familj och så är den inte ens med!

Och de förstörde Daniels personlighet helt. I filmen så var han en ganska misslyckad man ... med vissa konstiga sociala beteenden, medan jag upplevde honom som en mycket mer stabil människa i boken.

Det är som att producenterna bara har skummat igenom boken och tagit grundstoryn och sedan hittat på själv.

4 kommentarer:

Cia sa...

Jag håller med! Det var väldigt mycket förändringar, det var det första vi sa när vi kom ut ur biosalongen... Men jag tyckte ändå det var en bra film, som du sa, om man inte har alla förändringar att störa sig på fungerar filmen väldigt bra. Och som vi grät min kompis och jag :)

Anonym sa...

Huuh ja. Tyckte inte alls om att dom ändrat så mycket. Men, men filmen var ok iaf. Fast lite besviken blev jag allt.

Sandra sa...

Jag håller också med, det vet du redan så jag ska inte gråta ut om det något mer xD
Men jag måste ändå säga till filmens försvar (först måste jag göra klart att jag bara ser filmen och boken som två olika saker som råkar ha samma namn, för de har inte så mycket gemensamt utom det), varje gång jag ser den gråter jag! Jag gråter när de bråkar i början av filmen, jag gråter jättemycket när hon får första brevet. :O

Sarah sa...

Jag grät också jättemycket, men det var bara att vänta sig. Fast jag hade nog gråtit mer om jag inte hade stört mig så mycket på ändringarna :)

Fast, egentligen så kan jag nog förstå varför de har gjort dem - ur filmsynpunkt. Om den hade utspelats på Irland så skulle de behövt hitta en hel del irländska skådespelare eftersom alla isåfall borde varit irländska. Samma sak om de hade haft med hela Hollys familj. Då hade de haft fyra fler karaktärer som de hade varit tvungen att presentera.

Fast det är dumt att de måste ändra sådana saker...