13 juni, 2009

Bokfilmatiseringarnas tid är här

När en bok som jag tycker om transporteras till vita duken så blir jag alltid väldigt väldigt skeptisk. I vissa fall så har min skepticism (?) visat sig vara en överreaktion (fastän jag inte kommer på något bra exempel just nu), men i de flesta fall så lämnar jag biosalongen/soffan missnöjd och nästan kränkt.

"Twilight" tyckte jag om på bion, men nästa gång jag såg den så störde jag mig på småsaker - mest på grund av alla intervjuer med Robert Pattinson som har fått mig att börja ogilla honom lika mycket som jag gjorde förut. "Confessions of a Shopaholic" var helt ändrad och det var få saker som stämde in på boken. Den utspelade sig i en annan stad, Luke var en helt annan person, Becky var lite för mycket Carrie Bradshaw och för virrig. Becky är inte dum, något som filmens regissör verkar ha missat. Vi ska inte ens ta och nämna Harry Potter-filmerna! De enda filmerna som var bra var de två första! Sedan så växte mitt missnöje för varje film tills det nådde den punkt då jag nästan exploderade när jag såg "Harry Potter and the Order of the Phoenix". Kan Michael Gambon ta och LÄSA boken så att han faktiskt kan spela en Dumbledore som är Dumbledore?

Följande filmer är mina närvarande orosmoment då de är efter böcker jag älskar - böcker som Hollywood lätt skulle kunna förstöra.

17 Juli - "Harry Potter och Halvblodsprinsen"
Aj, det gör ont i mig bara av att ta fram trailer till den här och jag behövde 10 minuters uppladdning bara för att trycka på knappen!

Ni hörde inte det här från mig, men trailern följde faktiskt filmen ganska fint. Jag gillar "Ron är kär"-delen fint, men jag vet inte varför den skulle vara med i trailern. Samma sak är det med den där random tjejen som Harry tittar på. Varför? Harry är ju förälskad i någon annan och jag såg en kysscen! Yay. En sak som jag dock stör mig på. De där svarta sakerna som flyger omkring? Är det dementorer? NÄR ska de förstå att dementorer inte kan flyga? Om det däremot är Death Eaters så ger jag filmen en tumme ner. Var i boken står det att Death Eaters färdas framåt som svarta dimmoln? Se bara Ministeriet-scenen i femte filmen. När har en trollkarlsstrid någonsin beskrivits sådär?

Uppdatering: Jag såg just en annan trailer och nu så hatar jag filmen. Det var med en Ron/Hermione-kysscen! NEEEJ! Förstör inte allting nu!

28 Augusti - "Allt för min syster" (fast den kanske får behålla den engelska titeln "My Sister's Keeper")
Jag har säkert nämnt det flera gånger, men denna bok, av Jodi Picoult, ligger i ledningen i tävlingen över vilka böcker som jag har läst flest gånger, efter Harry Potter of course. Jag köpte den i femman och efter det läste jag den minst en gång per år. Gärna flera gånger efter varann.

Jag är mer oroad över denna film (jag vet ju att jag inte kommer att tycka om HP). Filmen ses ju genom flera personers ögon (alla utom Kates), men varför är det bara pappan som har en voice-over? Största delen av boken är ju ändå Anna och Saras. Sedan så tycker jag att filmen, eller trailern i alla fall, fokuserar för mycket på föräldrarnas relation. Hur passar Jesse in i det hela? Kommer han att vara samma ligist som i boken? Och är inte han lite för liten? Största frågan är dock: VAR är Julia?
Plus, det har ryktats om att de har ändrat slutet. Om de ändrar slutet för att få det mer Hollywoodish så kommer jag seriöst att bli arg!

30 Oktober - "Tidsresenärens hustru"
En av mina favoritböcker, skriven av Audrey Niffennegger, ska nu bli film. En pytteliten spoiler i trailern.

Jag tycker faktiskt om den här trailer - vilket kan bero på att jag älskar Rachel McAdams och satt och beundrade hennes söthet och hur mycket hon är lik min kompis. Jag är rädd att de gör den för Hollywood och att de inte fångar den där bitterljuvheten i deras förhållande. Fast detta är ändå den film av de följande som jag är MINST rädd för hur den ska bli. Den film jag har mest förtroende för.

Sedan så får vi ju inte glömma "New Moon" som kommer till Sverige 21 November och "The Lovely Bones"/"Flickan från ovan" som kommer till Sverige 29 Januari. I November så kommer även "Veronika Decides to Die" (jag vet inte den exakta svenska titeln, men tror att den är "Veronika bestämmer sig för att dö") ut på bio, en film efter en bok som jag inte har läst - men den har Sarah Michelle Gellar i huvudrollen och trailern ser bra ut (fast det kanske är pianomusiken och SMG som lurar mig) så jag är riktigt sugen att se den. Det är ganska intressant att SMG än en gång spelar en kvinna som inte har någon livslust.

5 kommentarer:

Jay sa...

Men det är inte Ron och Hermione, det är ju Lavender Brown som "Won Won" pussas med! ^^ (blev också förvirrad i början...) Har lite blandade känslor inför filmen. Det brukar sällan bli tillräckligt bra.
[Hittade hit från bokhora :P Blev lite chockad - HP, Veronica Mars och ett gäng tv-serier till, Kent och London-grejen (m.m.) - är du typ jag i en annan dimension? ^^]

USB sa...

Åh, du har rätt, det är Lavender Brown han pussas med.

Hm, har ev viss bloggare glömt den delen av boken, kanske i ett desperat försök att få den att se sämre ut? Skärpning! Som straff måste du läsa om sexans bok, nu genast!

På tal om läsning, jag har en "Dracula" att avsluta...

Sarah sa...

Jaha! Det förklarar ju allting. Jag antog bara att det var Hermione då det tidigare i år har varit en "intervju"/artikel i Aftonbladet där Emma Watson sa att det var konstigt att kyssa Rupert Grint. Bra att det var utrett. Nu känns allt mycket lugnare!

(Jag ska ta den där läxan på största allvar och inte bara läsa om HBP utan hela HP-serien!)

Jay, det kanske är sant som de säger - att alla människor har en tvillingsjäl (??) där ute någonstans :p

snowflake sa...

Bara inte Lovely bones blir uppskjuten igen...
Visst är Veronika en Paulo Coelho-bok? Inte för att jag är med i något av hata/älska PC-lägren.

Sarah sa...

Jag hade hört att Lovely Bones skulle komma nu till hösten, men så var visst inte fallet.

Jo, "Veronika Decides to Die" är en Paulo Coelho-bok, en av anledningarna till att jag inte har läst den än. Det är inte på grund av alla fördomar jag har fått från en del andra bloggar, utan mer för att jag tycker att "Alkemisten" låter som en väldigt andlig, hitta-dig-själv-ish bok och det brukar oftast inte vara min genre.