05 juni, 2009

Saras relativitetsteori

Jag tror att jag har upptäckt den nya relativitetsteorin! (Lite kort info: Enligt en av relativitetslagarna så går tiden saktare för en kropp i rörelse än för en stillastående kropp, om jag har uppfattat det rätt).

Allting startade med att jag började att se om "Gilmore Girls" från början och snart upptäckte hur otroligt långa avsnitten kändes. De är allt mellan 37 till 42 minuter, men känns avsevärt längre än andra serier med 40 minuters avsnitt. Det känns som att de aldrig tar slut (inget negativt, men konstigt) och om man jämför dem med "Buffy the Vampire Slayer", "Angel" och "Veronica Mars" - 40 minutersserier - så ser man verkligen skillnaden.
Ett Buffy-avsnitt tar ingen tid alls att se, samma sak med VM. Jag kan se tre-fyra avsnitt och det känns som att det inte har gått någon tid alls. "Angel" å andra sidan känns som 40 minuter (såvida det inte rör den fjärde säsongen där varje avsnitt känns som en evighet). Timmeslånga "True Blood" känns ungefär lika långvarig som "Gilmore Girls".

Vad kan det bero på? Jag har en liten teori:
1. Det är mer dialog i ett GG-avsnitt än vad det är i de andra seriernas avsnitt sammanslaget. Detta lurar hjärna till att tro att mer tid har gått, för ingen kan väl klämma in så mycket dialog på så lite tid (om du nu inte lever i Stars Hollow, Connecticut förstås)?
2. Det är mer action i ett Buffyverse-avsnitt och även i VM så jobbar hon ofta mot klockan. Detta gör att adrenalin kickar in och tiden går snabbare då handlingen kastas framåt hela tiden och de arbetar mot ett mål (att döda monstret/ta fast skurken).
3. Det är längre tagningar på ett och samma ställe i GG. Lorelai och Emily har långa gräl där de diskuterar sin relation - vilket är ovanligt i andra serier där de flesta dialoger bara varav i någon minut såvida det inte är ett riktigt utlämnande samal.

För inte kan man väl använda den välkända tidslukarteorin som går ut på att det man känner mer inför alltid går snabbare än någonting man plågar sig igenom? Jag älskar ju "Gilmore Girls" och vägrar gå med på det. Förresten så funkar inte den då jag nyss såg ett "One Tree Hill"-avsnitt och det gick snabbare än GG. Alla som känner mig vet att OTH inte direkt ligger högt upp på min lista över bra serier.

För vidare jämföring: ett "Vänner"-avsnitt tar mycket kortare tid att se än ett "Sex and the City"-avsnitt, trots att de är lika långa. Är det komedin som får det att kännas kortare?

Jag undrar om det här är ett ämne som man kan skriva ett projektarbete om? För det skulle verkligen vara rolig research.

2 kommentarer:

snowflake sa...

Haha, underbar teori! Du lär få svårt att bevisa det vetenskapligt, men det vore kul om du skrev om det.

Sarah sa...

Jag planerar att undersöka det under sommaren :)