16 maj, 2009

Kulturfyran: Indiska böcker och mer

Jag har beslutat mig för att återuppta mitt kulturfyran-svarande...

1. Hur många böcker av indiska författare har du läst?
Är Bali Rai indisk? Om han är det så har jag läst tre böcker av författare med indisk härkomst, då jag hade en Bali Rai-period under mellanstadiet och läste "Rani & Sukh" och "(o)planerat bröllop" flera gånger. Sedan så har jag en bok av en Tanuja Desai Hidier, "Tvära Kast", i bokhyllan och jag tror att även hon har indisk härkomst då boken handlar om en indisk tonårsflicka som har växt upp i USA och inte vet om hon ska se sig själv som indisk eller amerikansk.

2. Från vilka länder kommer de författare som du läser mest? Vilket land har du aldrig läst någon bok från?
Ja, jag är ganska så säker på att USA toppar min lista, tätt följd av Storbritannien. Jag tror inte jag har läst någon bok av en kinesisk eller östeuropeisk författare. Samma sak gäller för Afrika. Jag har svårt att komma på någon författare (vars verk jag har läst) som inte är brittisk, svensk eller amerikansk.

3. Hur hittar du nya böcker? Bokrecensioner? Bloggtips? Kompistips? Hyllan på biblioteket? I bokhandeln?
Det är olika. Jag får en hel del boktips genom bokbloggar - Calliope är en säker boktipskälla - men även genom vänner och släktingar. Dock så brukar mina vänner oftast tipsa mig om böcker som jag redan har läst (som "Twilight", "Millenium"-trilogin och "Flickan från ovan"). 99 % av alla mina biblioteksbesök och bokhandelbesök är improviserade, så därifrån får jag också många tips. Oftast så väljer jag bara ut en bok som jag har hört talas om eller som jag tycker verkar intressant - utan allt för mycket information.

4. Det finns en barnbok om en tiger och en björn som vandrar och vandrar för att ta sig till sina drömmars land. Vilket är dina drömmars land?
Jag höll på att skriva Midgård, men sedan så ändrade jag mig. Jag har alltid älskat Tolkiens Midgård, men jag skulle inte vilja leva där... eller jo, tänk att leva som en hob i Fylke.
Annars så är jag riktigt förälskad i Yunnans bergstrakt - fast det beror dels på alla bra minnen som jag har därifrån.

3 kommentarer:

Sandra sa...

HEJ! Jag var tvungen att använda versaler eftersom det är hundra år sedan jag var här. Förlåt, förlåt att jag inte har varit inne och läst på jättelänge! Men jag vill bara säga att nu är jag tillbaka!

Sarah sa...

HEJ!
Du har inte missat så mycket eftersom jag inte har skrivit någonting under hela april - nästan.

Sandra sa...

Okej, det är ju skönt i alla fall!