16 juli, 2008

Tema

Efter att jag har läst "Breaking Dawn", och lugnat mig efter den chock mitt stackars fangirlande hjärta kommer att få, så tänkte jag att jag skulle tema-läsa, och om det är möjligt tema-filmtitta.

Det lutar mest mot spanska/latinamerikanska författare (ex. Isabel Allende, Gabriel García Marques, Cervantes mfl.), ryska klassiker ("Anna Karenina", "Krig och Fred", "Brott och straff"), kinesisk litteratur eller böcker som utspelar sig i Kina (........?) eller fortsatt engelska viktorianska kärlekshistorier á la Austen och Brontë-systrarna.
ELLER mysiga/mystiska/roliga college och high school-skildringar (omläsning á la "I en klass för sig" och "Den hemliga historien", "Fördjupade studier i katastroffyskig" mfl.).

Det är nu jag behöver hjälp. Vilket tema tycker ni låter bäst? Jag hade tänkt läsa alla "teman" någon gång under året, men kan inte välja vilket jag ska börja med. Det kinesiska temat låter bäst då jag faktiskt ska två veckor till Kina i September, men problemet är att jag inte vet någon kinesisk bok. Däremot vet jag ett fåtal kinesiska filmer ("Crouching Tiger, Hidden Dragon", "Flying Daggers", "Hero"... "Mulan") som jag hade tänkt hyra, men böcker?

Har ni några tips på böcker inom något av tema-områdena? Jag har som sagt inte lika bra koll som alla andra bokbloggare.

Spanska/Latinamerikanska författare
Ryska klassiker
Kinesisk litteratur, eller böcker som utspelas i Kina/Japan
Engelska (viktorianska) kärleksromaner
Mysiga/Mystiska/Roliga College och High School-skildringar

5 kommentarer:

Sandra sa...

Gud, ryska klassiker låter jättetråkigt o.O

Förlåt, att jag uttrycker mig så...rakt XD

Erika sa...

Oj, har massor med tips... Det här är de jag kommer på på rak arm:

Ryska:
* Nikolaj Gogol - långnovellerna Kappan & Näsan
* Tjechov - Damen med hunden
* Dostojevskij - Anteckningar från källarhålet & Dubbelgångaren (suveräna korta romaner av den annars så mastiga författaren)

Engelska kärleksromaner:
* Sarah Waters (med lesbisk tematik)
* Jane Austen
* Systrarna Brontë

Collegeskildringar:
* Curtis Sittenfeld - I en klass för sig
* Bret Easton Ellis - Lustans lagar (Rules of attraction)

Mitt hjärta klappar för rysk litteratur (har läst en sån temakurs bl.a.), men collegeskildringar är jag också otroligt svag för!

Sarah sa...

Men Sandra då, jag måste ju vidga mina vyer...

Plus att jag är 100 % säker på att det kommer dyka upp någonting om dem på Litteraturvetenskapen i trean, och jag vill helst ha lite förhandskoll...

(Ännu ett tecken på hur mycket jag skiljer mig från mina klasskamrater. I år har jag valt Latin som tillval, nästa år har jag valt Svenska C + Litteraturvetenskap, medan alla andra i min klass har valt Data/Idrott/Foto-kurser)

När jag lika är inne på gymnasiet kan jag passa på och säga det här också; Galne Gunnar (sv/eng) sa att vi ska läsa mycket Shakespeare på orginalspråk nästa år. Jag blev överlycklig, resten av min klass såg döende ut när de fick veta det.

Sarah sa...

Tack tack tack Erika!

Rysk litteratur är verkligen inte en genre jag har koll på. Jag har hört talas om vissa klassiker, men jag har ingen aning om vad någon av dem handlar om.

Det är synd att jag bor på ett ställe som har så otroligt litet bibliotek. De har två böcker av Brontë-systrarna; "Jane Eyre" och "Svindlande höjder". Vad hände med Anne?

Sandra sa...

Nej, Gud, vad kul med latin!! Det skulle jag också vilja!! :P

Åh, lycka till med både Gunnar och Shakespeare XD Du har väl läst det mesta redan? :P Så det måste ju vara ett MVG direkt ;)