31 augusti, 2008
Restrubbel
"Me and Mr Darcy" av Alexandra Potter har fått äran att vara min flyglitteratur på ditvägen, tillsammans med inte ännu utvald bok. Jag måste ta med något som man lätt kommer in i, något som inte är alltför sorgligt och som absolut inte nämner eller handlar om flygplan. Turkiet-katastrofen 2007 får inte upprepas. (Jag läste "Reporter erkänner Gravidchock!" av Belinda Olsson och det finns ett helt kapitel i den boken som handlar om ... ja... saker man inte vill tänka på i flygplan).
Jag har beslutat mig för att ta med mig 3-4 (möjligtvis 5) böcker, och sedan låna från mina klasskompisar ifall det krisar sig. Problemet är att jag kan inte välja ut vilka de 2-4 andra böckerna, som ska få en plats i min resväska, är...
"Mansfield Park" av Jane Austen är ett alternativ, fast jag vet inte hur mottaglig jag kommer att vara för 1800-talets England, kärlekshistorier som går segt segt framåt och där man möjligtvis kan få vara med om en kyss i bokens sista kapitel (fast det är ju charmen med Austens böcker). Jag kan inte tänka mig att "Mansfield Park" är en bok som du läser på flygplanet, eller i sällskap med 25 andra personer.
(Jag tänkte först ta med mig "Anna Karenina", men jag ändrade mig.)
"Sugar Rush" av Julie Burchill kommer med 70 % likhet också få komma med. Den är inte alltför tung, den verkar bra och det är en high school-skildring, vilket aldrig kan bli fel. Perfect. Jag framstår inte som alltför konstig för mina klasskompisar - möjligtvis lesbisk då att läsa om homosexuella automatiskt gör även dig lesbisk i vissas ögon.
"Historikern" av Elizabeth Kostova kommer med. Eller inte. Eller... Jag vill så gärna ta med och läsa den, men om den bara är pyttelite hemsk så har jag valt fel tidpunkt att läsa den. Vi har blivit meddelade att när det blir natt i Kina... då blir det riktigt mörkt. Vi har till och med blivit rekommenderade att ta med oss varsin ficklampa.
Andra böcker som det står mellan är; "Fördjupade studier i katastroffysik" av Marisha Pessl, "Vindens skugga" av Carlos Ruiz Zafón, "Den trettonde historien" av Diane Setterfield och "Främlingen" av Diana Gabaldon.
Jag har även funderat fram och tillbaka på om jag ska ta med "City of Dark Hearts" av James Conan och/eller "The Meaning of Night" av Micheal Cox, men jag vet inte... Får verkligen två storpocket plats i min väska?
Dagens Gilmore Girls-dos II
Från säsongsavslutningen av tredje säsongen, "Those are strings, Pinocchio".
30 augusti, 2008
"Somebody's cranky today"
# 1 : Barn på bio. Igår på "Mamma Mia!" så hamnade vi bakom ett gäng småflickor i 8-10 års åldern som förmodligen aldrig varit på bio ensamma förut då de inte ens kände till de enklaste bioreglerna. Man håller tyst när filmen harbörjat, man sitter still på sin plats och man ställer sig inte upp och börjar ta på sig kläderna innan filmen är slut. Jag förstår inte varför de ens ville se "Mamma Mia!". De kände knappt igen några låtar (de klagade över det flera gånger, och kände bara till Mamma Mia och Dancing Queen) och jag är ganska så säker på att minst en av dem inte kunde läsa då de två tjejerna rätt framför mig hela tiden diskuterade vad som hände. När Bill och Amanda har ett samtal om Bills möjliga faderskap så sa (notera; inte viskade) den ena tjejen till den andra, riktigt högt, att Amanda sagt att hon var kär i honom och det var därför han såg så chockad ut.
# 2 : Hundbilden. Ni kanske har märkt hundbilden som alltid kommer upp när man försöker klicka på "länken" över mina kommentarer på wordpress-bloggar? Jag har i alla fall gjort det... Jag har tusen bilder på min blogg, så varför måste det vara precis hundbilden som kommer upp? Jag har även ändrat min layout sedan dess, men ändå så kan den där saken aldrig uppdateras. Jag känner mig som om jag var de tidigare nämnda 8 till 10-åringar som har gjort en blogg där de skriver om hur mycket de älskar djur. (Fast jag älskar ju den där hundens identiske like, så helt fel är det inte).
# 3 : För mycket böcker, för liten resväska. Just nu har jag begränsat min lista över böcker som ska få komma med till Kina till endast 15 exemplar. Hur ska jag kunna välja? Tänk om jag tar med mig "Mansfield Park" och sedan känner att oj, jag vill inte läsa om 1800-talets England just nu, jag vill läsa något mer tidsenligt. Jag vet inte hur många böcker jag ska ta med mig och jag vet inte vilka. Den enda boken som just nu har en säker plats i min väska är "Me and Mr Darcy". Den måste med.
Ha en trevlig kväll, själv så ska jag gå och se när japan bombaderar Pearl Harbor.
29 augusti, 2008
Numero doscientos
Tänk vad fort tiden går. Jag har nu nått upp till 200-gränsen och jag kan inte förstå vad jag har kunnat fylla alla inläggen med. Jag tror att jag får ta en dag och läsa igenom allt jag har skrivit (om jag kan bortse från stavfelen) för jag kommer inte ihåg många av inläggen. Det känns som att det var nyss jag gjorde ett inlägg och "firade" att jag hade skrivit 100 inlägg... Har jag verkligen bloggat så mycket i sommar?
Jag ska fira denna högtidliga händelse genom att gå och se "Mamma Mia!" med min lillasyster... igen. Den här gången ska jag försöka att inte gråta i slutet.
Dagens Gilmore-dos
Jag ger er... början på avsnittet "Say Goodbye, Gracie" i den tredje säsongen....
Enjoy! (Och se hela klippet då det bästa är i slutet)
28 augusti, 2008
Kulturfyran
1. Vilken litterära figur skulle du vilja vara? Från film eller litteratur, eller serietidningen eller från musik eller opera. Var som helst ifrån.
Hur många får man nämna? Först och främst så skulle jag gärna vilja hoppa in några dagar som Bella Swan (från "Twilight") och få chansen att mysa med Edward, det skulle aldrig vara fel. Eftersom jag nästan är lika benägen att lägga all skuld på mig själv i alla situationer så skulle jag nog passa ganska bra som henne. Jag är till och med lika klumpig... fast det kanske kommer på nästa fråga. Sedan skulle jag gärna vara Rory Gilmore. Tänk att få bo med Lorelai, läsa språk, vandra runt i Stars Hollow, gå på Yale, diskutera böcker med Jess Mariano... kyssa Jess Mariano. Sist, men inte minst, så skulle jag inte ha något emot att byta plats med Ginny Weasley från Harry Potter eller Elizabeth Bennet... eller Scarlett O'Hara - fast då skulle jag göra allting rätt från början.
2. Finns det någon romanfigur - eller filmfigur eller seriefigur - du tycker är lik dig?
Den som först dyker upp i min hjärna är förstås Rory Gilmore. Boktokig, check. Filmtokig, check. Flitig student, check. Problem i relationer, check. Försiktig, check. Jag ska berätta en liten anekdot. En bekant till mig tycker att Rory Gilmore är en stor tönt eftersom hon är så "tafatt" och "inte klarar av att ha en pojkvän utan alltid fegar undan". Det är bara det att allt som hon pekar ut som dåligt... Det är jag. Jag är tjejen som inte skulle våga prata med min "Dean". Jag är tjejen som aldrig skulle våga kyssa en kille först. Jag är tjejen som förmodligen inte skulle klara av att säga de tre små orden, "jag älskar dig". Jag är tjejen som skulle bryta ihop om det gick dåligt i skolan eller om jag inte fick jobbet jag siktat på... och jag är definitivt tjejen som alltid måste ha en bok med mig. Undra om min bekantskap visste att när hon klagade på att "Rory alltid måste släpa med sig en bok överallt bla bla bla" så satt hon mittemot en tjej med två pocketböcker i handväskan.
3. Finns det någon bok som fångar dig så när du läser den att du känner saknad när du läst klart boken. Som en värld du vill vara kvar i?
Ja, det finns det absolut! Jag har många gånger talat om min PPD (post-Potter Depression) och det är precis vad vi talar om. Jag vill vara kvar i världen och blir deprimerad då jag rycks ut i verkligheten. Det är inte det att jag försöker fly, men nu talar vi om en värld som har förtrollat mig sedan åtta års ålder. Jag växte upp på Hogwarts lika väl som Harry gjorde det. Varje gång jag avslutar "Harry Potter and the Deathly Hallows" så försvinner min rosaskimrande värld (... fast jag kan inte direkt kalla Voldemort för rosaskimrande) och trots att jag inte vill att det ska komma en åttonde bok så kan jag inte låta bli att hoppas.
4. Finns det någon författare du skulle vilja tillbringa en hel dag tillsammans med? Vem i så fall?
Amy Sherman-Palladino, fast hon räknas kanske inte då hon inte har skrivit en bok - utan skapat en av världens bästa tv-serier, "Gilmore Girls".
Rond två
[uppdatering]
Det blev en lugn lektion och inga fientliga vibbar mellan mig och läraren. Det är egentligen ganska lustigt att han inte inser hur sur jag är på honom - det känns som att mina blickar förra lektionen borde ha gett honom några ledtrådar.
Jag funderar på att bara ta med mig diverse fantasyböcker, toppat med "Mansfield Park" och "Northanger Abbey", till Kina bara för att visa vad jag tycker...
27 augusti, 2008
Nulla dies sine linea
Jag har haft min första latinlektion idag, därav alla latinska citat. Jag tycker att det är jättekul att läsa latin och på något sätt så kan jag inte låta bli att koppla ihop det med Rory Gilmore. Under hela lektionen (en timme och femtio minuter, som flög förbi) så satt jag och tänkte på henne. Det är ingen hemlighet att min förebild är en blandning av de två Lorelai Gilmore, så jag är glad över att ha kommit ett steg närmre mitt mål. Vi är en jätteliten klass, bara sex stycken, och vi sitter i ett rum som egentligen är till för muntliga föredrag utan publik och gruppdiskussioner. Det finns bara en whiteboardtavla och tio-tolv jättesköna fåtöljer runt två runda bord, vilket av någon anledning fick mig att tänka på "Den hemliga historien". Fråga mig inte hur jag kan få fåtöljer och "Den hemliga historien" att gå ihop, men någonting med att sitta sex personer i ett litet fåtöljfyllt rum och diskutera latinska ordspråk fick mig att tänka på
Charles och Camilla och de andra.
Ännu en bra sak, min lärare gillar Harry Potter. Vi ska faktiskt gå igenom trollformlerna från HP nästa lektion och översätta dem, då de flesta faktiskt är på latin. Samma sak med de flesta trollkarlsnamnen.
Jag kunde förstås inte hålla mig utan satt och slog upp vissa saker. Sirius betyder hundstjärna, men det visste jag ju redan. Regulus betyder kungason eller prins (ett tecken på att föräldrarna tyckte mer om honom, måntro?) och Bellatrix betyder sköldmö, vilket även det är ett otroligt passande namn. Sedan slutade vi och jag börjar längta till nästa lektion.
Errare humanum est, ignoscere divinum
(Att fela är mänskligt, att förlåta är gudomligt)
Amor vincit omnia
(Kärleken övervinner allt)
Dead to the World av Charlaine Harris
26 augusti, 2008
Jag vs. Svenskaläraren
Idag så hade vi vår första Svenska B-lektion och gick igenom en tidslinje över litteraturens utveckling och under vilka perioder böckerna var vetenskapliga och gav en realistisk bild över samhället och när romantik, fantasi och känsla var mest influerande. Jag har sedan länge insett att min svenskalärare tycker om böcker som speglar samhället ("Animal Farm" är en av hans favoriter) och han sa redan förra året att han inte förstår vad tjusningen med fantasy är.
Så, nu så gick vi igenom de olika perioderna och när vi kom till renässansen och upplysningen så lät han jätteentusiastisk och man kan nästan säga att han glödde. Han gillade verkligen det han pratade om, vilket är trevligt för honom, men inte för mig. För jag hörde och såg den stora förändringen som skedde då han började prata om romantiken. Han till och med lät nedlåtande och när han skulle förklara vad böckerna under denna period handlade om så sa han någonting om kärlek och känslor och "vad jag kallar flum". Flum? Tack så mycket för det.
Sedan så pratade han om "Don Quijote" ett tag - och hur den var ett slag mot riddarromanerna. Att Cervantes menade att riddarromanerna var döda, att nu lever människor i nuet. Jag är säker att det var vad Cervantes försökte säga, men efter att ha hört min lärares förra uttalande så var allt jag kunde tänka; det är vad du försöker säga, eller hur? Att vi ska leva i nuet och att fantasyböcker bara är för sådana som försöker fly verkligheten?
Nu kanske jag läser in mer i situationen än vad som egentligen finns där, men av allt han har sagt under förra året (saker som är harmlösa för sig, men visar en helt annan bild då man sätter ihop dem) så tror jag att han är en av dessa människor som ser på fantasy som riktig fulkultur, som barnböcker.
Plus att han gav oss en bok att läsa, "Dvärgen" av Pär Lagerkvist. Den kunde inte kommit vid ett mer ovälkommet tillfälle.
Club Dead av Charlaine Harris
22 augusti, 2008
I want you to want me... I need you to need me.
Vem kan stå emot Patrick Verona (alltså Heath) med det långa bruna lockiga håret, de snälla ögonen, det charmiga leendet med smilgroparna. Allting i form av en bad boy som innerst inne har ett hjärta av guld, och som vet hur man gör den där charmigt struliga "jag har så dåligt samvete, förlåt mig"-blicken.
Eftersom min blogg på sista tiden har börjat förvandlas till "En fangirls tankar" så går jag vidare och sliter mig från Heath.
Det finns en high school-film som kommer tätt efter "1o orsaker att hata dig" på grund av... ja, jag vet inte varför, men någonting är det, och det är "John Tucker must die". I denna film så finns det ännu en mystisk charmig tonåring med långt mörkt hår, fina ögon och charmigt leende. Scott Tucker (Penn Badgley) är lite som Patrick Verona jr och om jag fick välja två killar från alla high school-filmer vi äger (och lita på mig, vi har många) så skulle jag välja just dem; Scott och Patrick. Så jag har alltid sett "John Tucker must die" som "10 orsaker att hata dig"-light.
Nu har jag hittat ännu en gemensam nämnare, nämligen låten "I want you to want me" i olika versioner med olika grupper. Scott sjunger den i "John Tucker must die" och Twintwelves cover spelas i slutet av filmen. Så jag har alltid förknippat låten med just den filmen, så döm min förvåning när jag sett klart "10 orsaker att hata dig" och jag hör det bekanta introt spelas under den avslutande scenen och i eftertexten.
Mina favoriter har visst mer gemensamt än vad jag förut kunnat ana.
21 augusti, 2008
Babes i Beijing av Rachel Dewoskin
Rachel berättar om 90-talets mitt och slut, så mycket har ju kanske ändrats sedan dess. Kina hade precis öppnats igen efter att ha haft gränserna stängda för omvärlden och numera så har ju Kina mycket bättre kontakt med omvärlden. (I boken som jag håller på att läsa nu, ”Beijing Doll”, så verkar pekingborna ha mycket bättre koll på västvärlden…).
Vanligtvis så brukar jag inte läsa facklitteratur – jag har problem att läsa allting utan en riktig handling, så det var lite halvkämpigt att ta sig igenom vissa kapitel ibland. Det var intressant med allt fakta, men jag blir så otålig när ingenting händer. Första halvan av boken gick bra och lätt att läsa, men i slutet så börjar boken mer och mer att handla om situationen i Kina än om Rachels liv.
Ett problem jag hade var att jag omöjligt kunde hålla isär de olika personerna. Rachels kinesiske pojkvän Zhao Jun blandades ihop med konstnären Zhou Wen och ibland så far jag tvungen att gå tillbaka och se VAD hennes pojkvän hette – eller gissa. Jag kommer nog att få seriösa problem i Kina.
Frånvaro, skolstart och Milo-koma
Jag har gått in i ett tillstånd som endast kan förklars som Milo-koma. Vad ska man annars kalla det då jag ägnar eftermiddagarna åt att sukta efter Jess och Peter och nätterna om att drömma olika osammanhängande drömmar - som alla innehåller minst en cameoroll av Milo himself. I tisdags så var min vän här och vi satt och tittade på Heroes tillsammans och det första som kom upp på tv:n då vi efter fyra timmar (fulla av gemensamt suktande efter Peter Petrelli) stängde av dvd:n var ingenting annat än videon till Fergies "Big Girls Don't Cry".... starring Milo Ventimiglia. Nästa morgon då jag slog på tv:n så möttes jag av.... samma video och den tatuerade bad boy-varianten av Milo ... igen. Jag klagar då inte.
(En korthårig variant av min mörkögde långhårige favorit)
18 augusti, 2008
Breaking Dawn av Stephenie Meyer
Några förutsägbara saker i den här boken var att Jacob skulle bli "imprinted" med Renesmee, att Volturi skulle komma för att döda henne och Cullens (det förstod jag redan när Bella började spy på Isla Esme) och att Alice skulle återvända innan slutet. Vilket bara skyndade på min läsning extra då jag verkligen ville läsa de delarna och se hur de skulle ta sig ur allt.
16 augusti, 2008
Mardrömshyllan
Jag fick en förfrågan om jag inte skulle lägga upp en bild på min bokhylla och det låter som en bra idé. Jag måste bara städa lite först... Just nu så är det lite rörigt eftersom jag har provat att färgkoda alla bokhyllor. Det blev jättesnyggt, men rörigt... Egentligen så borde jag ju ha tagit en bild på det.
Förresten, jag kan nu meddela att jag är stolt ägare av 205 böcker. Jag får panik när jag hör det (bara 205? det låter så... lite), men jag gissar att samlingen kommer att utökas innan årets slut - särskilt då jag har hört att det finns en megastor bokhandel med bara engelska böcker i den kinesiska stad som vi ska husera i. Bok nummer 200 blev "Anna Karenina" av Leo Tolstoy.
"He is a fat loser and has body odor"
"Jacob Black is a annoying fictional character in the books Twilight, New Moon, Eclipse and Breaking Dawn by Stephenie Meyer. He is described as a Native American of the Quileute (pronounced Quil-yoot) tribe. During New Moon, he undergoes a transformation that enables him to phase into a werewolf. To all extents and purposes, he can be considered Edward Cullen's foil. He is reckless and rebellious and, unlike Edward, is not overly protective of Bella. In Breaking Dawn, it is said that because he and his pack members are not bound by the moon, they are not true werewolves but shapeshifters that happen to turn into wolves. He is a fat loser and has body odor!"
Fast man vet aldrig. De kanske inte upptäcker det här förrän om någon månad - fastän jag tror att något Twilight-fan som inte är överdrivet emot Jacob kommer att upptäcka det snart och ändra det. På svenska wikipedia så har det i alla fall funnits en väldigt felaktig sida hur länge som helst, och jag brukar gå in då och då för att se om de har ändrat den. Ärligt talat, jag håller tummarna för att de inte ändrar den.
Jag ger er... Mannen som kunde tala med hästar - direkt från sv.wikipedia.org!
"Filmen handlar om Grace som förlorar sin vän och sitt ben i en tragisk olycka. Graces älskade häst Pilgrim klarar sig men hästen skadades illa. Den enda som kan rädda hästen är Tom Booker, en man som bor i Mountana. Grace och hennes mamma åker till mountana med Grace och Pilgrim. Redan första gången Annie (Graces mamma) så varandra blev de kära. Annies man Robert kommer till Mountana för att föra Annie och Grace hem. Men då när Grace äntligen skulle rida Pilgrim så gick Proteststrumpan sönder och hon måste åka hem till New York. Annie stannar i Mountana och där blir det slutligen att de hamnade i sängen tillsammans. När Grace här på när Tom och Annie pratade om deras hemlighet så rymmer hon med Pilgrim. När Tom hittade henne så sparkade Pilgrim honom så hårt i huvudet att han dog. Efter Tom dog fick hon veta att hon väntade Toms och hennes barn. Hon berättar sin hemlighet om Tom och de skils ..."
Nu när jag läser den så upptäcker jag att de visst har ändrat den. Nej, vad synd! Den är mer sammanhängande nu än vad den var förut.
15 augusti, 2008
Dagens I-landsproblem
Ska jag stoppa "Dracula" tillsammans med de andra klassikerna i klassikerhyllan eller ska jag ta och stoppa "Dracula" där den hör hemma, med sina avkomlingar på vampyrsektionen?
Jag är delad i två läger. Läger 1 säger att de gröna Penguin-pocketen inte bör sprida sig utanför sin givna hylla ("Pride and Prejudice" och "David Cooperfield" bryter redan av den hyllan med sina oskuldsfulla ryggar), medan Läger 2 säger att det är syndigt att stoppa "Dracula" på någon annan hylla än vampyrhyllan. Hjälp!
Kejsaren: Roms portar av Conn Iggulden
Efterlysning
Vad jag behöver är en ny favoritserie som jag kan prata om i timmar och gör att jag blir tillfälligt döv direkt någon kritiserar den. Jag behöver en ny kick. Jag behöver en ny serie som gör att jag sitter som på nålar och väntar på att nästa bok ska släppas.
Någon som har något bra tips?
Det behöver inte vara fantasy eller vampyrer, men helst lite Harry Potter-ish, Twilight-ish eller Lord of the Rings-ish. Alltså, gripande serie innehållande lite mystik, lite kärlek och en hel del känslor efterlyses.
14 augusti, 2008
Mitt dygn med "Breaking Dawn"
16.00 - ca 17.45
Febrig väntan efter "Breaking Dawn". Bloggläsning, "The Hobbit"-läsning. Konversationsförsök med min syster.
17.45 - 18.10
Beundran av bokens tjocklek, tyngd och framsida. Omläsning av baksidetexten 3000 gånger. Försök, fulla av skräckfylld förtjusning, att öppna boken och ta mod att läsa texten på insidan av omslaget.
18.10 - 18.12
Middag
18.12 - 00.15
Långsam läsning för att ta in så mycket som möjligt och dra ut på det hela, endast avbruten av ett hulkningsögonblick, ett irriterande avbrott från min mamma och ett lika irriterande påtvingat mellanmål.
00.15 - 10. 35
Jag kände att jag var tvungen att sova för om jag läser då jag är trött så blir det "dimmigt" nästa dag - jag kommer inte ihåg något av vad jag läste just innan jag somnade. Så jag bestämde mig för att få en lång natts sömn och sedan fortsätta.
ca 10.45 - 13.10
Koma-läsning, inte medveten om någonting utanför "Breaking Dawn". Skratt, gråt och små hopp av glädje eller spänning.
13.10 - 13.15
Lunch
13.15 -14.35
Slut-etappen, som var designad enligt mitt känslomässiga mönster. Jag satt där helt stunned och tänkte inte på någonting utanför Forks, Washington när jag var klar... och en längtan att läsa om hela boken igen.
15.00 - 16.00
Promenad för att försöka tänka klart igen.
16.15 -
Fick en insikt om att jag kommer ha väldigt svårt att hitta en bok att läsa efter det här då alla böcker ser bortstötande och motbjudande ut just nu. Jag vill vara kvar i min bubbla.
13 augusti, 2008
ÄNTLIGEN!
Jag har bara ett problem... Jag vågar inte öppna boken. Jag vågar inte läsa baksidetexten. Jag sitter bara här och stirrar på framsidan och ler och ler och ler. Tänk om den perfekta bubblan spricker?
Jag börjar efter middagen. Jag måste.
... Jag kan knappt vänta!
En dag är du i min famn, och den dagen idag!
Då ska jag läsaläsaläsaläsaläsa och bara ta en kort ätpaus så att jag hinner ikapp alla som kan spoila mig... fast samtidigt vill jag dra ut på det. Jag gissar att boken kommer att läsas flera gånger under de kommande veckorna.
Bara 15 och en halv timme kvar nu.
12 augusti, 2008
Har Maria Eriksson ont om pengar måntro?
"Gömda" och "Asyl", som Liza Marklund skrev, är de enda BOATS-böcker (Based on a True Story) jag någonsin läst och fastnat för. Man blir illamående av vad de tvingas utstå och hur människor kan bete sig. Jag har aldrig varit något riktigt fan av Liza Marklund, men de är enligt mig hennes bästa böcker, mycket bättre än vissa Annika Bengtzon-deckare.
(Jag kanske ska förklara lite närmre innan jag fortsätter. Jag tycker inte om böcker som "Mamma sa att jag var sjuk" eller "Pojken som kallades Det", för har någon annan uppmärksammat hur otroligt deprimerande de är? I de flesta BOATS-böcker jag har läst så går det från en nattsvart händelse till en annnan och om det någon gång händer något positivt så kommer det bara göra allting ännu värre, som i "Pojken som kallades Det" då hans mamma är jättevänlig och tar honom ut och fiskar. Det är ingen mysig fiskestund för läsaren - det blir bara ännu hemskare. )
Sedan så gav Mia ut en egen bok, i sitt eget namn, på ett annat förlag och om jag minns det rätt så blev det en liten fnurra på tråden med Liza Marklund. "Mias hemlighet" handlar om familjens liv efter att de fått asyl i USA. Innan jag läste boken så förstod jag inte riktigt vad den skulle handla om. Hennes ex-make får ju inte komma in i landet så han kan ju inte söka upp dem? Jag tänkte att det kanske är en "berättelse" om hur familjen kom på benen igen, en feel-good book. Men nej. Jag hade glömt att det är en BOATS och språket försämras utan Liza Marklund. Plus att jag ibland känner att Mia egentligen inte har något att berätta om.
Det handlar mest om hur hennes och Anders äktenskap faller samman och ibland tycker jag att hon utmålar Anders som den enda felande länken och sig själv som ett felfritt helgon. Som när Anders dyker upp på bron efter att de har skiljt sig och hon vettskrämd måste ringa till polisen så att de kommer dit och ordnar besöksförbud. Där tycker jag att något är snett. Hennes ex-make gjorde hemska saker, skröt om människor han dödat, våldtog henne, misshandlade henne, hotade att döda deras dotter, dödade nästan hela familjen. Jag har inte någon empati för honom när han hängs ut i böckerna, men när Anders hängs ut åt hela svenska befolkningen så drar jag mig för att läsa. Hennes ex-makes familj lever kvar i Libanon, medan Anders familj, släkt och fd. vänner - som han tvingats lämna likaväl som Mia har tvingat lämna sina - finns kvar i Sverige och måste leva med att Anders beskrivs som en instabil, självisk och ibland hotfull person. Kan man egentligen ha så otur?
Det är väl klart att Anders förändrades. Det är väl klart att han började fundera och glida iväg. Jag minns inte, men jag tror aldrig att Anders fick något stöd under hela bokserien. Barnen får gå hos psykolog för att klara traumat och alla tröstar och stöder Mia, men Anders? Han har väl även han upplevt all psykisk terror. Han har lämnat sin familj och sina vänner i Sverige och kan inte kontakta dem, eller återvända. Han gav sig ut på samma färd som dem. Ändå är han mer ett hinder i boken än någon att hjälpa över hindret.
"Mias hemlighet" handlar även om hur Mia träffar sin nya man och hur de skapar sig ett hem, vilket jag tycker är att avvika från ämnet - och det är här jag börjar fundera om Mias enda inkomst är böckerna. Tidigare så har hon velat upplysa samhället om vad som pågår och om hur lite hjälp utsatta kvinnor får. Nu så delar hon mest med sig av sitt privatliv. Det här är inte boken om kvinnan som klarade sig undan våld, utan om ett äktenskap som det för mig skulle kännas fel att dela med mig av.
För ett tag sedan så kom det ut en bok, som jag inte har läst då jag tyckte "Mias hemlighet" var för BOATSig. Jag tror att den nyare boken heter "Mias systrar", och den handlar om kvinnor som Mia har fått kontakt med under sin tid i USA och som är eller har varit i samma situation som henne. Ännu en gång frågar jag mig, är detta Mias enda inkomst? Jag vet inte hur det går till att skaffa jobb i USA, men borde det inte gå att ta ett jobb? Eller det kanske inte räcker. Jag vill inte döma någon då jag inte vet alla detaljer, men ibland så börjar jag undra om det inte kan vara en liten del girighet inblandat. Att det har så gått så bra tidigare att man inte kan sluta innan man hunnit få in lite mer pengar, utnyttjat det till fullo. För när Mia inte ens skriver om sitt eget liv, utan okända kvinnor, som är i en liknande situation som den vi redan har läst om så börjar det osa lite. Det är en god sak att uppmärksamma det, men vi vet. Nu vet vi att det finns män som misshandlar sina fruar. Män som psykiskt trycker ner sina kvinnor så att de knappt kan fly. Män som inte drar sig från att skada sina barn. Mia vill hjälpa dessa kvinnor och det vill även jag. Jag önskar att jag kunde få dessa män att sluta göra detta eller ge kvinnorna hjälp på annat sätt. Mia önskar att få myndigheter att uppmärksamma dessa fall och hjälpa dem, men har vi inte lärt oss att det inte finns någon hjälp? Mias ex-make lyckades terrorisera familjen trots att han satt i fängelse. Det är svårt att fälla någon om det är abstrakt. Hotfullt beteende kan lätt viftas undan, en del tror att kvinnorna överdriver.
Jag läste någonstans en insändare om att lagarna borde bli strängare och jag både håller med och säger emot. Lagarna borde bli strängare så länge det går att utskilja sanning från lögn. Det finns psykotiska kvinnor också, de som gör vad som helst för att smutsa ner sin ex-makes namn och det ska inte finnas lagar som utnyttjas åt andra hållet. För att göra männens liv till ett helvete. Män är inte enbart onda och kvinnor är inte enbart goda. Jag skulle säga att av alla psykiskt störda människor i världen så är det nog 50/50.
Det jag menar är att jag tror inte att lagar kommer att ändras på grund av dessa böcker och dessa kvinnor blir snabbt ett fenomen. Det är starkt och modigt av dem att våga outa helvetet de lever i, men nu finns det så otroligt många böcker om det. Vad skiljer "Mias systrar" från "Gömda", som redan varit en succé och upplyst? Är det ännu en bok för att få oss omskakade och öppna ögonen, för jag lovar: De som läser "Mias systrar" är de som har läst "Gömda" - och de är redan omskakade.
När jag var inne på adlibris nu så såg jag att Maria Eriksson har släppt ännu en bok som har klättrat upp på topplistan. I "Emma Mias dotter" (en titel som får mina fingrar att klia för att jag så gärna vill sätta in ett kommatecken) berättar Mia och hennes dotter Emma om vad som hänt. Så här står det på adlibris.
"Emma, Mias dotter är Emmas version av vad som hände och hur det kändes under alla de där åren på flykt undan en man som hotade såväl henne som hennes mamma till livet. Men det är också berättelsen om det liv som sedan följde: om hur Emma i Den svarta boken får veta den sanning som ställer relationen mellan mor och dotter på sin spets, om hur hon flyr hemmet och börjar använda droger, och om hur Mia tvingas kämpa mot en dödlig sjukdom precis som hon tidigare tvingats kämpa sig till asyl åt sig och sina barn.
Emma, Mias dotter är den gripande berättelsen om en mor och hennes dotter som tillsammans gått igenom ofattbara prövningar och till slut lyckas hitta tillbaka till varandra. Det är också fortsättningen på en familjehistoria som engagerat miljontals läsare och som visar på människans förmåga att mot alla odds inte bara överleva utan också skapa sig en bättre framtid."
Jag vet inte vad jag ska säga, men jag tycker att det blir mer och mer BOATSigt för var bok som går.
En glad överraskning
Det visade sig att jag har blivit "en av 25 lyckliga som får möjlighet att läsa och VIP-recensera Åsa Larssons nya bok Till dess din vrede upphör i manusform." Jag har ett svagt minne av att jag har anmält mig till att få ett bokmanus, men det kom som en chock när jag först öppnade paketet. Min lillasyster hade bättre koll på det hela än vad jag hade. Det var hon som fick påminna mig att jag hade anmält mig och att de inte bara hade lottat ut mig på slump.
Undra om jag ska skynda ner på biblioteket och låna någon av Åsa Larssons andra böcker då jag har absolut noll koll på hennes böcker. Jag läser ju knappt deckare. Jag drabbades av Liza Marklund-sjukan för några år sedan, men det var aldrig min genre. Hoppas att boken är bra och att jag hittar ännu en deckarförfattare som jag tål att läsa. Hittills så har jag bara stött på Agatha Christie och Stieg Larsson.
11 augusti, 2008
Att beställa eller att inte beställa, det är frågan...
Anledningen? Jag ringde till Akademibokhandeln här idag, så fort jag fick veta att Akademibokhandeln i Stockholm hade fått in "Breaking Dawn", och frågade när de väntas få in boken och de svarade att böckerna inte ens har börjat packas om ännu. Så imorgon så ska de alltså, i Stockholm, börja packa om böckerna som ska ut till övriga landet och - om de är färdiga - sända ut dem. Det borde betyda att boken kommer in tidigast på onsdag - men det tvivlade de i affären på. Eftersom det kostar mig närmre 100 kr att ta mig in till Luleå, och min ekonomi inför Kina resan är närmast obefintlig, så kan jag inte betala en bussbiljett OCH boken OCH mitt tidigare beställda bokpaket. Min mamma, som jobbar i Luleå och som jag hade tänkt kunde hämta boken åt mig, ska jobba här hemma på det lokala kontoret hela veckan och ska inte till Luleå förrän tidigast på onsdag nästa vecka.
Alltså så kommer jag inte kunna få mitt Akademibokhandelexemplar av "Breaking Dawn" förrän tidigast 20/8. Imorgon är det 12/8 och om Adlibris behöver 2-5 arbetsdagar att få till min beställning så borde jag ändå ha boken innan onsdag. Om den inte är sänd innan onsdag så går jag helt enkelt och avbokar min beställning och köper från Akademibokhandeln.
Om man har en beställning som fortfarande behandlas... går den före? Kommer de strunta i min "Breaking Dawn" tills de har fått klart alla mina klassiker? Grrr.... Undra om de tar beställningarna i den ordning de får dem? Att de har en lista och prickar av eftersom? Så isåfall så kanske inte min BD-beställning uppehålls av min klassiker-beställning? Jag borde ha kollat upp det här innan.
Det är lite "haha, där fick du" över situationen. Om jag bara hade insett det här i lördags så kunde jag ha fått min bok mycket snabbare. Varför öppnades mina ögon idag, tre dagar senare, varför kunde jag inte se det på en gång?
Twelfht Night, or What You Will av William Shakespeare
Than love that would seem hid: love’s night is noon.
Cesario, by the roses of spring,
By maidenhood, honour, truth and every thing,
I love thee so, that, maugre all thy pride,
Nor wit nor reason can my passion hide.
Do not extort thy reasons from this clause,
For that I woo, thou therefore hast no cause;
But rather reason thus with reason fetter,
Love sought is good, but given unsought is better.”
Gilmore Heroes eller Heroes Girls
Det här inlägget skulle inte handla om "Gilmore Girls" utan om en annan av mina favorit på tv-himlen... "Heroes"! Fastän jag fortfarande inte har hunnit se längre än till avsnitt 18 på första säsongen (jag har sett avsnitt 1-18 tre gånger, men aldrig tagit mig förbi den osynliga barriären till avsnitt 19, så snälla inga spoilers!) så älskar jag "Heroes". Fastän Sylar skrämmer mig från vettet så måste jag se den... och sedan har vi ju min älskling, Milo Ventimiglia. Länken mellan mina två favoritserier. Jag vet inte vem jag föredrar, Jess Mariano eller Peter Petrelli? Svårt val.
Nu kanske jag ska återvända till det egentliga ämnet. Under min re-repris av "Gilmore Girls" så har jag upptäckt några "Heroes"-skådespelare som slunkit förbi. I första säsongen, under Rorys första dag på Chilton, så står ju ingen mindre än Eden där i skolkorridoren och säger någonting dräpande. Att Jess Mariano, strulande boknörd, växte upp och blev Peter Petrelli är väl ingen nyhet, men under mitt sena nattittande igår så gjorde jag en välkommen upptäckt (som jag inte fattar hur jag kan ha missat förut). I säsong två av "Gilmore Girls", i avsnittet "The Road Trip to Harvard" så smiter ju Rory in på en lektion på Harvard och hamnar i en diskussion med en elev som inte håller med Rory när det kommer till... synen på lycka (??). Den lilla japanska killen med väldigt runt ansikte och glasögon fick mig att nästan skrika till av överraskning. Det är ju Hiro! Hiro Nakamura! Min favoritjapan från "Heroes" sitter ju där och diskuterar med min favoritRory! Det är ju bara underbart.
09 augusti, 2008
OMG
... Fast eftersom Adlibris fortfarande inte har skickat mitt 1-3 dagar paket som jag beställde på tisdagmorgon så...
Jag chansar, men alla andra som vill beställa. Gör det!
08 augusti, 2008
Shopaholic and Sister av Sophie Kinslla
När hon och Luke avslutar sin smekmånad och beger sig hemåt så börjar den lyckliga glöden att falna. Beckys föräldrar döljer någonting för henne, Luke har satt upp en väldigt strikt budget åt henne och Beckys bästa väninna Suze har hittat en ny bästis. Det är lugnt, Becky behöver inte Suze nu när hon får veta orsaken till hennes föräldrars konstiga beteende. Becky har en syster, en två år äldre halvsyster, och hon och Becky kommer säkert att bli oskiljaktiga och gå ut och shoppa tillsammans, fläta varandras hår och ha slumber parties. Det är ju sådant systrar är för. Tyvärr är Jessica inte det minsta lik Becky. Lika reserverad som Becky är bubblig, lika sparsam som Becky är slösig så ser det ut som att de två systrarna inte har någonting gemensamt, men det ska inte få stoppa Becky….
Jag älskar Rebecca Bloomwood Brandon. Hon påminner mig lite om min favorit Walsh-tjej, Rachel från ”Rachel’s Holiday”. De har samma självförnekande drift när det gäller deras laster. Oh nej, inte är Becky shoppinggalen. Nej då, hon köper ju bara nödvändiga saker. Som den där löjligt dyra handväskan. Den är en livsnödvändighet.
Hon är så gulligt over the top och naiv så att det är svårt att inte tycka om henne, fastän hon ibland driver mig galen. Jag vill bara skrika åt henne att sluta shoppa ibland. Jag är rädd för att slösa pengar, men på sista tiden så har jag blivit lite av en bokshopaholic, men jag försöker skära ner.
Jag förstår att Luke måste ha ett ganska underhållande, men svårt liv, tillsammans med sin fru. Hon är alltid så otroligt entusiastiskt över allt och oftast besviken. Jag gillar henne för att hon är så impulsiv och inte tänker det minsta innan hon kastar sig ut i ett nytt projekt.
Men min absoluta favorit i ”Shopaholic”-serien är en man som inte är med så ofta, nämligen Tarquin ”Tarkie” Cleath-Stuart. Jag tycker om Tarkie. Han är så otroligt nonchalant om vad han ger för intryck och är alltid så otroligt vänlig. Som i den här boken när Becky ska ut och rida med Suze och dennes nya bästis Lulu och han inser att Becky inte kan rida, men istället för att säga någonting så hjälper han henne så att hon inte ser så bortkommen ut. Det är så sött. Dock så tycker jag synd om hans barn. Jag hoppas att ingen av dem får något handikapp, då de är väldigt inavlade.
Eclipse av Stephenie Meyer
New Moon av Stephenie Meyer
Tiara och Dr Martens av Meg Cabot
07 augusti, 2008
Varför hatar Adlibris mig?
Sedan dess så har jag varit lite fientligt inställd mot adlibris så det var med en känsla av stor förvåning som jag lyssnade på mammas kompis hyllning av adlibris snabba leveranser. Hon hade beställt sex svenska pocket natten till måndag och fått hämta dem på tisdag förmiddag. Jag sken upp och tänkte att nu, äntligen, hade nog adlibris kommit tillbaka till sina gamla leveranstider.
Jag har tidigare misstänkt att det är de engelska böckerna som gör att leveransen går segare, så jag delade upp i två beställningar. En med två svenska pocket och en med de resterande engelska böckerna. Nu har två dagar gått, och fastän båda böckerna hade 1-3 arbetsdagar, så har de fortfarande inte skickats och jag satsar hela min lön på att de inte kommer skickas imorgon heller.
Varför får alla andra sina böcker så snabbt när jag måste vänta flera veckor i övertid?
Anti topplistlitteratur
Under mitt bokbloggshoppande så har jag upptäckt att många har en aversion mot topplistböcker och hypade böcker, och jag kan inte komma på vad det kan bero på.
Låt mig berätta en historia. När jag började läsa Harry Potter i tvåan så kände jag en tjej som älskade böckerna över allt annat. Hon hade läst dem hur många gånger som helst, hon kunde rabbla saker ur de två första böckerna utantill. Hon var den mest fanatiska HP-nörden. Det höll i sig ett tag, men sedan så försvann hon ur min radar i några år. Under högstadiet, inför "Harry Potter and the Half-Blood Prince" så träffade jag henne igen och frågade förstås om hon fortfarande var lika förälskad i Harry Potter-böckerna. Ja, svarade hon, hon älskade dem så mycket att hjärtat värkte, men hon läste dem inte. Varför?, undrade jag då.
Jo, för att de var så hypade (!!!) och det var emot hennes natur att läsa uppmärksammad litteratur.
Vad är det som får människor att välja bort böcker som får mycket uppmärksamhet? Den här tjejen är ett fall för sig, eftersom hon vill läsa böckerna och älskar dem, men inte tillåter sig att göra det för att hålla uppe sin image och sin syn på saker.
Jag har läst flera bloggare som har skrivit att de vill läsa "Tusen strålande solar" eller "Flyga drake", men inte nu. Inte förrän om några år då topplistehetsen har lugnat ner sig. När böckerna har blivit ersatta av andra Svensson-hypade böcker.
Varför är det så? Är det för att man, som läser/läst tyngre och mer obskyr litteratur, inte vill bli beblandad med någonting som alla läser? Att man inte vill bli sammanbuntad med de andra i fikarummet och sitta och diskutera Khaled Hosseini? Är det för att man tror att om average-Svensson tycker om boken så är den för simpel eller för dålig för en?
Jag kan sympatisera på ett plan. Jag gillar inte när folk vill diskutera böcker som jag älskar med mig, med vissa undantag. Jag har några få personer som får lov att nämna och ta upp saker från mina favoritböcker (dock inte Harry Potter, jag har växt upp med diskussioner om dem) - plus de flesta bokbloggare. Men när en tjej i min klass började prata om "Flickan från ovan" med mig då såg jag rött. Jag vet inte vad jag ska kalla det, men kanske avundsjuka? Eller, en hemsk inblick som jag helst vill ignorera, så kanske jag tyckte att hon inte är fin nog åt mig? Inte "boknörd" nog för att diskutera den boken med mig?
Är det därför man inte vill läsa hypade böcker? För att man isåfall måste diskutera dem med folk man känner är en underlägsna när det gäller läsning?
Hjälp mig förstå det här.
(Dock så kan jag förstå om man inte vill läsa de pocket som ligger på topplistan, då jag inte har lust att läsa en enda av dem - inte på grund av hypen, utan på grund av böckerna.)
06 augusti, 2008
Twilight av Stephenie Meyer
Jag var tvungen att fota mitt eget exemplar av "Twilight" istället för att googla upp en bild, för jag var rädd att jag skulle bli "Breaking Dawn"-spoilad.
"Twilight" är första boken i Stephenie Meyers Twilight series, eller vad den nu egentligen heter. Den handlar om första kärleken, high school, vampyrer och passar mig som handen i handsken. Isabella - Bella - Swan flyttar från soliga Phoenix till kalla regninga Forks, där hennes pappa polischefen Charlie bor. Bella, som inte är alltför social, hatar först allting; regnet, den onormalt gröna miljön, den lilla skolan där hon nu är det intressantaste nya ämnet, det kalla vädret, men allting ändras när hon möter Edward. Redan första dagen så får hon upp ögonen för den slightly odd Cullen family. Fem bleka, överjordiskt vackra, tonåringar som sitter för sig själva i skolans matsal, utan att ens peta i sin mat. Bella får veta att de alla är syskon, adopterade av Dr Carlisle Cullen och hans unga fru, och att de inte bryr sig om någon annan. När Bella senare samma dag anländer till Biologi-salen så upptäcker hon att den enda lediga platsen i klassrummet är bredvid... Edward Cullen, den bääästa av dem alla. (förlåt, fangirlen kunde inte hålla sig i shack.). Efter några veckor med Edwards tvära personlighetsvändningar (ena veckan ignorerar han henne för att nästa vara hur trevlig som helst) och konstiga beteende börjar Bella ana att någonting är annorlunda med Edward. Efter att han en morgon räddar henne från att bli krossad av en slirande van så inser hon att Edward faktiskt är annorlunda än andra människor. Han är inte ens människa till att börja med.
Det är bara början på en resa med blodtörstande vampyrer versus goda vegetarian-vampyrer (familjen Cullen), evig kärlek och livshotande situationer. Bellas hjärta bultar för Edward (och mitt) och Edward får svårare och svårare att hålla sig borta från sin kärlek... och hennes frestande blod.
Iiiih.
Helt plötsligt så slet sig fan girlen lös och löpte amok. Jag sitter och tokler och i mitt huvud ekar "Edward, Edward, Edward" som ett mantra. Har jag nämnt att jag är hopplöst förälskad i Edward?
Jag såg att någon hade kommenterat och frågat om jag bara tycker om Edward för hans utseende. Svaret är nej, nej, nej. Såklart är utseendet en del av det, jag är ju trots allt mänsklig, men det finns så mycket mer. Jag gillar Edward för att han är så otroligt överbeskyddande, nästan lite för mycket. Jag gillar honom för att han är så otroligt osjälvisk att han är orättvis mot sig själv och tar på sig skulden för saker som han inte kunnat hindra eller ändra. Jag gillar Edward för att han älskar Bella så högt. Hur han plågar sig själv för att kunna vara med henne, det är så sött. Jag bryr mig inte det minsta om att han kan vara lite pushig ibland. Om han skulle vara ännu mer perfekt skulle det bli löjligt. Förresten så försöker Bella göra otroligt dumma saker ibland - som att köra bil när hon knappt kan stå på fötterna. Då har Edward all rätt att pusha henne åt ett annat håll.
Den bästa delen av "Twilight", enligt mig, är nästan delen då Bella och Edward sitter på restaurangen i Port Angeles och sedan när han kör hem henne och han till slut avslöjar sina hemligheter för henne. Där älskar jag honom så mycket. Naw.
Jag har olika bloggare som tycker att det är lite väl många kommentarer om Edwards ögon eller leende, men är det egentligen så konstigt? Vi får ju se Forks genom Bellas synvinkel och eftersom hennes tankar mest kretsar kring Edward så är ju det inte så konstigt. När man är ung och kär, och ens kärlek är en otroligt vacker vampyr, då är det sådana saker som man lägger märke till. När jag hade en högstadie-crush i en kille så satt jag och tänkte på hans leende konstant.
Ni får inte tro att jag bara gillar Edward. No, no. Jag gillar Bella också, fastän jag kan störa mig en hel del på henne ibland. Hon och Edward är egentligen en ganska katastrofal kombination när det gäller skuld. Bella skyller allting som händer på sig själv och Edward tycker att allting är hans fel. Ibland vill jag bara skrika åt dem att det inte är någon av dem som har gjort något fel och att de istället kan lägga skulden på James istället för att tjafsa.
Jag gillar Bellas kommentarer och jag kan se mycket av mig själv i Bella - vi delar mer än vår obsession för samma kille.
Jacob Black dyker också upp i "Twilight", men skillnaden mellan lilla Jacob Black och otroligt irriterande Jacob Black i "Eclipse" är stor. För det första så tycker jag om Jacob Black i "Twilight" (när jag kan förtränga hur mycket frustation han kommer att bygga upp inom mig i senare böcker) och ser honom som en oskyldig, lite söt, indianpojke. Synd att han inte kunde fortsätta vara det.
En annan sak som jag har läst att en del tycker om "Twilight" är att den är könsdiskriminerande... och jag vet inte om jag kan hålla med om det. Var hittar man någon könsdiskriminering? Okej, Bella och Charlies hushållssystem är inte det bästa, men det var ju trots allt Bella som föreslog att hon skulle ta hand om matlagningen när hon insåg att Charlie inte är en särskilt bra kock. Sen att Edward är den starka och Bella den svaga och ömtåliga lilla flickan som måste skyddas... Det stämmer ju till en del, men det gäller ju bara Bella. Se på det som vampyr/människa och inte man/kvinna. Om man till exempel tar den minsta och, till det yttre, bräckligaste av dem alla, Alice Cullen, så visar de i "Eclipse" hur lite hon behöver skyddas då hon till och med är bättre på strid än sin partner Jasper. Vem skulle inte kalla lilla Alice livsfarlig?
Jag tror att det är bäst för mig att avsluta det här nu, innan det drar iväg. Det här blev nog mest en lovsång till Edward, som jag misstänkte att det skulle bli.